Pálinkafőző, pálinkafőzés

  • Pálinkafőző prémium
    Pálinkafőző prémium
  • Óvakodjon a gyenge minőségű terméktől!
    Óvakodjon a gyenge minőségű terméktől!

 

 Pálinkafőző / amit tudni érdemes/

 

A pálinkafőző alapanyaga

 

 

Lényeges a pálinkafőző alapanyaga! A legjobb, ha vörösrézből készül. A vörösréz katalizátorként segíti az aromaanyagok párolgását, egyes káros összetevőket megköt, ezzel tisztítja a pálinkát. A réznek nagyon jó a hővezető képessége, emiatt csökken a cefre leégésének veszélye. Más alapanyagok felhasználása, használata a gyártás során csábító lehet az alacsonyabb ár miatt, de ha megalkuszunk a pálinkafőző alapanyagát illetően, akkor sosem fogunk igazán tiszta, ízletes, minőségi pálinkát főzni.

 

A pálinkafőző formája

 

A gömb alakú pálinkafőzőüstnek nagyon fontos szerepe van. A pálinkafőzéskor csak az üst alját tudjuk melegíteni, így a gömbölyű üstfal mentén a melegedő cefre felfelé áramlik. A gömb formájú üstfal a felszálló meleg cefrét a főzőüst közepe felé tereli, ezzel biztosítja a cefre folyamatos mozgását, keveredését, a meleg és a kevésbé meleg cefre folyamatos körforgását. A folyamatos körforgás miatt egyenletes a cefre melegedése és ezért könnyebb az előpárlat és a középpárlat elkülönítése. A cefre körforgása megakadályozza a leégést.

 

A pálinkafőző kupolája

 

A pálinkafőző hagyma formájú kupolájába a cefregőzök egy szűk nyíláson át áramlanak, majd a kupolában egy tágabb páratérbe kerülnek. A kitáguló gőzök hőmérséklete hirtelen lecsökken, és a magasabb forráspontú összetevők egy része itt kicsapódik, így tisztább párlatot kapunk. A hagyma alakú kupola felülete sokkal nagyobb, mint a kúp alakú kupoláké, ezért nagyobb felületen hűl, s ezért tisztító hatása még erősebb.

 

 

Cefrekeverős vörösréz pálinkafőzők

 

pálinkafőző keverős


Nézd meg jobban a pálinkafőzőt az egérrel rákattintva 360 fokban körbe tudod forgatni!

Fenékkeverő lapáttal rendelkező pálinkafőző is tökéletes választás, mert ebben a vörösréz üstben a cefrénk nem ég le. A beépített keverő használata meggátolja a leégést, a cefre egyenletesen melegszik  s azegész mennyiség egyszerre forr fel. A henger alakú üstben a különböző forráspontú anyagok párolgása is jól elkülönül, ami megkönnyíti az elő,- és az utópárlat elkülönítését. Főzési idő 2.5-3 óra.

 

Víztömítés: A pálinkafőző kupolájának  és üstjének találkozásánál a  tömítés vízzáras technikával történik. A vízzáras tömítés  gyors, biztonságos, s nem igényel karbantartást. A készülékben nem alakulhat ki túlnyomás, a robbanás kizárt.

 

A hűtő: térfogata 300 liter, leengedő-befolyó golyóscsappal és túlfolyóval rendelkezik. Ekkora hűtőtérfogat miatt a hűtővíz nem melegszik túl gyorsan, ezért a készülék víztakarékos. Az 5 rézspirál hossza optimális, elegendő idő és felület áll a pálinka kicsapódásának rendelkezésére.

A tűztérben terelő lemez gondoskodik az üstház túlmelegedés elleni védelméről. 

A pálinkafőző fűtése  fával vagy gázégővel:

Cefrefőzési idő tele üst esetén ( kb 85 liter): átlagosan 3 óra.

Alszesz finomítás esetén átlagosan 4 óra a főzési idő.

Finomításnál minimum 20 liter alszesz szükséges az üstbe! 

 

 

 

Dupla falú vörösréz pálinkafőző

 

pálinkafőző

A vörösréz dupla falú pálinkafőző tőkéletes választás kezdő és a cefre  leégésétől tartó vásárlóknak.

Az ilyen pálinkafőző üst dupla fallal készül. A két fal között részt vízzel kell feltölteni. A dupla falnak köszönhetően főzéskor a cefre nem tud leégni, mert a láng által érintett felület és a cefretartály alsó lapja nem érintkezik egymással, a hő átadása egyenletes.

Biztonsági okból a dupla fal nyitott rendszerrel készül. Szelepek helyett két magasabbra nyúló rézcső vezeti el a nyomást.

Az aromakupola és az üst vízvályús tömítéssel zárható tökéletesen és biztonságosan.
A vízzel töltött dupla falú pálinkafőzőben a cefrét kb. 92-94 C fokra tudjuk melegíteni, aminek következtében abból az összes alkoholt nem tudjuk kinyerni. E kis hátrány mellett előnyünk is származik a dupla falból: az utópárlatot már nem tudjuk kifőzni,ezért nem lesz a párlatban kozmaolaj! Ígyszeri lepárlással is tökéletesen tiszta és zamatos pálinkát tudunk főzni! Kezdő felhasználóknak tökéletes választás a dupla falú lepárló!

Ha a berendezést magasabb hőmérsékleten szeretnék üzemeltetni akkor a dupla falú részt hőközlő olajjal is feltölthetjük, így az utolsó csepp alkohol is kinyerhető. Ilyenkor lepárláskor alszeszt kapunk amit újra kell finomítani.

Kezdő pálinkafőzőknek először mindenképpen vízzel feltöltve javasoljuk a berendezés használatát!  Csak többszöri használat után, ha már jobban ismeri a berendezést,akkor próbálkozzon az olaj feltöltésévél!( Csak teljesen száraz belsőtér esetén öntsön a két fal közé olajat!!!)

 

Duplafalú inox pálinkafőző

pálinkafőző

Az élelmiszeripariban használt  minőségi rozsdamentes ( inox ) anyagból készült pálinkafőző főbb jellemzői: hosszú élettartam, minimális gondozási igény.  A pálinkafőző üst választható nyitott olajfürdős vagy zárt nyomás alatti vízfürdős rendszerű kialakítással. Zárt nyomás alatti rendszernél biztonsági,- és visszacsapó szelep gondoskodik a biztonságos használatról. Max: 0,5 bar nyomás

 

Aromatornyos pálinkafőző

 

pálinkafőző

 

Az aromatornyos (kolonnás) lepárlókat Ön sokoldalúan tudja használni:

-  hagyományos kisüsti lepárlásra

-  a tornyot gyümölccsel feltöltve pálinkák, alkoholok ízesítésére

-  a tornyot  gyógynövényekkel is megtölthetjük illóolajok kinyeréséhez

 

 

A pálinkafőzés kellékei

 

A pálinkafőzőzés és a minőségi pálinka készítés nélkülözhetetlen kelléke a megfelelő pontosságú alkohol fokoló.

pálinka fokoló

A fokolónk lehet hőfokmérővel egybeépített vagy hőfokmérő nélküli. A pontos alkohol % méréséhez a pálinkának 20°C fokosnak kellene lennie. Mivel ez ritkán van így ezért szükséges a hőfokmérős fokoló. Táblázat segítségével a hőmérsékletnek megfelelő korrekció szükséges a pontos alkohol % megállapításához.   Pálinka pontos fokoláshoz táblázat. Töltsd le a pálinkafőző Webáruházból itt!

A pálinka pontos fokolásához használjunk mérőhengert, amivel egy.egy adag pálinka alkoholfokát mérhetjük meg.

A pálinka főzés közbeni a folyamatos méréshez epruvettát használunk. Így folyamatosan nyomon követhető a pálinka főzés közbeni alkoholfoka, ill. annak változásai.

 

epruvetta

 

A gázégő

A pálinkafőző üst  fűtésére a megfelelő teljesítményű és átmérőjű gázégő elengedhetetlen. Fontos, hogy a gázégő az üst alját nagy területen ( ne csak a közepét) és egyenletesen melegítse és a fűtés  intenzitása állítható legyen. Egy 100 literes pálinkafőző üst fűtésére egy 40 cm átmérőjű és 10-12 kW teljesítményű gázégő szükséges.

Gázégő

 

Pálinkafőző - pálinkafőzés - cefre készítés

 

 

Cefre készítés

 

A jó pálinka alapja a jó cefre ezt ne feledjük!

A gyümölcs mindig legyen legalább 85-90%-ban érett. Az éretlen gyümölcs cukortartalma nagyon alacsony ezért kevés alkohol képződik. Penészes, rohant gyümölcsöt ne cefrézzük be mert a pálinka dohos szagú és ízű lesz. Levelek, ágak, fű, szárak ne kerüljenek a cefrébe, mert hibás ízt okoz. A gyümölcsöt mossuk meg, különös figyelmet fordítva a földel szennyezett darabokat. A gyümölcsön lévő baktériumok, vadélesztők hibás erjedést okozhatnak. A talajbaktériumok az erjedés során akroleint képeznek amitől a pálinkánk szúrós szagú és csípős ízű és mérgező lesz.

 

 

Pálinkafőző - pálinkafőzés - magozás

 

 

Magozás

 

A csonthéjas gyümölcsöket ( cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack, szilva) magozzuk ki. A magbél amigdalint és hidrogén-cianidot tartalmaz amitől a pálinkánk keserű és a magas cianid miatt mérgező is lehet.

A csonthéjas gyümölcsök pálinkaaromájához szükséges lehet a magíz is. Ezét erjesztéskor a sértetlen magok egy részét kb. 20-25%-át vissza tehetjük a cefrébe a magíz miatt. A magozást mennyiségtől függően végezhetjük kézzel vagy géppel is.

 

 

Aprítás – zúzás

 

Ezzel a művelttel a gyümölcsben lévő sejtfalakat szakítjuk fel, hogy a sejtnedvekben lévő cukorhoz az élesztőgombák jobban hozzáférjenek és alkohollá tudják erjeszteni. Az aprítás, zúzás nagyban befolyásolja az alkohol kihozatalt.

 

Cefrézés

 

A megfelelően előkészített gyümölcsöt minél hamarabb cefrézni kell, különben a levegővel érintkezve megbarnul és oxidálódik, ami a pálinkánk minőségét rontja. Ha magas a környezeti hőmérséklet a gyümölcsöt feldolgozás előtt 17-20oC-ra le kell hűteni! A túl magas cefrézési hőmérséklet esetén gyors erjedéssel indul a cefrénk és a nagy mennyiségben távozó széndioxid a cefréből az illó komponensek nagy részét magával ragadja és ezáltal csökken majd a párlat aromája. Az erjesztő tartály rozsdamentes anyagból legyen vagy élelmiszerek tárolásra alkalmas műanyagból.

 

Ph beállítás

 

A cefre pH értékét meg kell mérni és ha szükséges be kell állítani 2,8-3,2 értékre. A ph mérést  indikátor papírral vagy digitális ph mérővel mérhetjük.

A ph beállítást 10%-os foszforsavval végezzük, a foszforsav tápanyagot biztosít az élesztőknek is. A ph beállítást 10%-os kénsavval is elvégezhetjük. Tömény savat nem szabad a cefréhez adni! Hígításkor a  vízbe öntsük a savat ne a savba a vizet! Használjon védő felszerelést! Tapasztalat szerint 0,3-0,5 ph csökkenést 100kg gyümölcs esetén kb. 1 liter 10%-os savval érünk el.

 

Pektinbontó enzim

 

A pektin a gyümölcs sejtfalában a sejtek egymáshoz kötését biztosító anyag. Vízmegkötő hatása miatt a nagy mennyiségben pektint tartalmazó gyümölcsök nehezen engednek levet, pl. almafélék, birs. Ezeknél a gyümölcsöknél az erjedés is nehezen indul meg, mert az élesztőgombák nehezen tudnak hozzáférni a gyümölcsben lévő cukorhoz. A pálinka kihozatal és a jobb erjedés miatt ezért célszerű pektinbontó enzimet használni. Az enzimek aromafeltárást is végeznek. Pektinbontó enzim használatával a metanol képződés mennyisége is csökken.

 

 

Pálinkafőző - pálinkafőzés - élesztő

 

Élesztő használata

 

A pektinbontó enzim hozzáadása után az élesztő és az élesztőknek szükséges tápanyag hozzáadása szükséges. A szárított élesztőt 10 x s mennyiségű langyos vízzel kell el keverni. A víz hozzáadásával az élesztő életműködése megindul és gyorsan szaporodik 12-15 perc adjuk hozzá az élesztő tápanyagot és keverjük a cefréhez. Figyeljünk arra, hogy a cefre és a bekevert élesztő közötti hőmérséklet különbség ne legyen nagyobb 10-12 oC -nál.

 

A cefre erjedése

 

Az erjedésnek három szakasza van: előerjedés, főerjedés, utóerjedés.

Az előerjedéskor az élesztőgombák elszaporodása történik. Az erjedés elején az élesztő szaporodáshoz oxigén és gyümölcs cukor szükséges. Az előerjedés kor nagy mennyiségű széndioxid távozik az erjesztő edényből amit kotyogón keresztül engedünk ki. Az oxigén elfogyása után kezdődik a főerjedés az élesztők a gyümölcscukorból alkoholt állítanak elő. Az utóerjedésnél az élesztők a cukor többségét átalakítják alkohollá az alkohol % növekedésével az élesztők elpusztulnak és leáll az erjedés.

 

Lepárlás - pálinkafőzés

 

 Kérdések a házi pálinkafőzésről

 

Mennyi pálinkát főzhetek otthon törvényesen jövedéki adó mentesen?

2010 szeptember 27-től  magánfőzésben 86 liter 50 fokos pálinkát lehet főzni adómentesen azaz 100 liter 43 fokos pálinkát.

 

Jelentenem kell-e a  pálinkafőző vásárlást és a pálinka főzés időpontját?

Nem, a max. 100 literes berendezés használható bejelentés nélkül  a főzés időpontját nem kell bejelenteni az adómentesen engedélyezett mennyiség alatt.

 

Lepárlás - pálinkafőzés menete

 

 

Lepárláskor a cefre illékony kompneseit az alkoholt és aromákat nyerjük ki.

 

Kisüsti pálinkafőzés - pálinkafőző

 

A kisüsti pálinkafőzés két szakaszban történő lepárlást jelent. Az első lepárlásnál a cefréből alszeszt nyerünk ki, az alszesz gyümölcs fajtától és a cefre minőségétől függően 20-30%-os alkohol koncentrációjú lesz.


A második lepárláskor a kapott alszesz pároljuk le itt választjuk el  az elő (rézeleje) és utópárlatot.

 

 

A cefréből lepárlás előtt távolítsuk el a magokat a kellemetlen magíz miatt. Az pálinkafőzőt töltsük ¾ részig, hogy az estleges felhabzás miatt. A lepárlás első szakaszában a felfűtést nagyobb fűtés teljesítménnyel kezdhetjük azonban, ha elértük a 70-75 Celsius fokot a fűtés teljesítményét vegyük vissza, hogy az előpárlatot jól eltudjuk különíteni, érzékszervi vizsgálattal.

Az előpárlat tapasztalat szerint a finomított alszesz 1-1,5%-a. Igen erős kellemetlen szagú (hígítóra emlékeztet), esetleg halvány zöldes színű párlat. Ha megszűnik a kellemetlen szag és már a gyümölcsre emlékeztető illat jön ( a 75-85 %-os alkohol  miatt ez is erős! ) váltsuk át a középpárlatra.

Az előpárlat elválasztása után is a folyamatos egyenletes fűtésre törekedjünk, addig a pontig, amíg a középpárlat és az utópárlat elválasztási pontjáig nem érünk. Ennek az elválasztási pontnak a helyes megtalálása is szintén nagy gyakorlatot igényel.
Ha nem történik meg időben az utópárlat elválasztása, akkor a pálinkánk kellemetlen savanyú jellege lesz.  A helyes utópárlat elválasztási pont megtalálásakor törekedjünk arra, hogy az optimálisnál inkább hamarabb fejezzük be a középpárlat szedését, mint később, mert ezzel csak elsősorban az alkohol mennyiségéből veszítünk egy keveset. Az aromák nagy részét már úgyis kinyertük a közép párlattal, így nem lesz minőségi romlás.

 

 

 

Az utópárlat elválasztását is érzékszervi vizsgálat alapján tudjuk megtenni, ha a gyümölcsre jellemző illatokat és aromákat már nem érezzük, savanyú íz és kellemetlen szag opálosodás jelentkezik célszerű a közép párlat szedését befejezni.

 

 

 A pálinka pihentetése

 

A pálinka minőségét a pihentetés nagyban javítja. A friss pálinka íze még csípős és karcos lehet az aromák még nem álltak össze kellemes ízzé. Pihentetéskor a pálinkát még levegőztetni kell az üveg megnyitásával ilyenkor még távoznak az esetleges kellemetlen szagok. A pálinkát 1-3 hónaptól akár  1 évig is lehet pihentetni a lepárláskori alkohol fokkal. Tároláshoz üvegballont, vagy rozsdamentes tartályt használjunk. 

 

A pálinka hígítása

 

A pálinkát fogyasztás előtt a kívánt alkoholfokra kell beállítani az alkoholfokát 20 Celsius fokon kell tudjuk pontosan beállítani vagy korrekciós táblázatot kell használni. Az alkohol tartalom méréséhez szeszfokolót kell használni.

 

A pálinka hígításhoz lágy, ioncserélt vizel célszerű elvégezni.  A hígításra használt víz csak minimális mértékben tartalmazhat keménységet okozó kalcium és magnézium sókat, mert azok a pálinka zavarosodását-opálosodását okozzák. A víz keménysége lehetőleg 0,2 NKoC alatt legyen,  literenként ne legyen benne 2 mg-nál több kalcium-oxiddal egyenértékű kalcium és magnézium só oldott állapotban.

A pálinka zavarosodását okozhatja az is, ha a pálinkának fogyasztási alkoholtartalmat 45-46% alá szeretnénk beállítani. A kozma olajok nem oldódnak a vízben, és mikor a hígításkor egyre több víz kerül a pálinkába, akkor az opálos - zavaros lesz. 

A pálinka fogyasztási alkohol tartalmának beállításakor több szempontot is figyelembe szoktak venni. Általában a 40-45% alkoholtartalom mellett sokkal intenzívebben jelentkeznek a gyümölcsaromák illatban és ízben is, mint a magasabb, 50% körüli alkoholtartalmú párlatok esetében, viszont bizonyos gyümölcsök esetében (pl. körte, birs), szinte biztos, hogy opálos zavarosodás keletkezik a pálinkában a 40%-os alkoholtartalomra történő hígítás közben. Az ilyen pálinkát fogyasztás előtt hidegkezelésnek és szűrésnek kell alávetni, hogy a zavarossága elmúljon. Ez a kezelés anyag veszteséggel és költséggel jár, de megéri a fáradozást, mert olyan élménnyel kárpótolhat az ilyen pálinka, amelyet nem biztos, hogy visszakapunk a magasabb fogyasztási alkoholtartalomra beállított pálinkától.
Vannak olyan gyümölcspárlatok is, amelyeknek a magas alkohol tartalom is jól áll, és ez egyáltalán nem zavarja az illatok és ízek harmóniáját. A helyes megoldásnak az tekinthető, ha a fogyasztási alkoholtartalom beállításnál, csak azt a szempontot vesszük figyelembe, hogy a legjobb arcát mutathassa nekünk a pálinka. Ez gyakran csak kísérletezgetéssel állapítható meg, és még évek között is változhat ugyanazon gyümölcsfajta esetében.

A hígításkor a vizet soha ne adjuk egyszerre a pálinkához, mert az egyszerre nagy mennyiségben hozzáadott víztől a pálinka egy jó időre széteshet, vagyis illata, és íze nem lesz olyan harmonikus, mintha a vizet több részletben, két-három naponként, kis mennyiségben, lassan adagolnánk a pálinkához. A kiszámított vízmennyiség utolsó negyedét érdemes nagyon vékony sugárban, esetleg cseppenként hozzáadni a párlathoz.

 

PÁLINKAFŐZŐ webáruház, pálinkafőzők eladók. Vörösréz pálinkafőzők a legjobb áron. Értékes ajándékok. Cefrézési, pálinkafőzési tanácsok. Az ön Pálinkafőzője rézből. Hidegkezelés - szűrés                                                               Pálinkafőző Áruház

 

A pálinka hígítás után opálossá válhat főleg, ha az alkohol tartalom 45% alá csökken. Az opálos pálinkát ilyenkor le kell hűteni -20oC  ra 2-3 napig, majd a szűrendő pálinkát mennyiségtől függően papír szűrön leszűrni, nagyobb mennyiséget szivattyús szűrön célszerű szűrni. A pálinkánk így szép tiszta lesz. Szűrés után a pálinkát újra pihentetni kell.

 

A pálinka palackozása                                                            Tanácsok Pálinkafőző áruház

 

 

A pálinkát mindig üveg palackba tároljuk. A palackozáskor ne feledkezzünk meg a palackok gondos tisztításáról.

 

Fontos! A fény nem tesz jót a pálinkának, a csonthéjas gyümölcsökből készült pálinkák esetében fordulhat elő, hogy a fény hatására feldúsul az eredetileg alacsony koncentrációjú etil-karbamát a párlatban, ezért a sötét színű üvegek használata jobb ebben az esetben, mint az átlátszó üvegek használata.

Az üveg zárását műanyag dugóval végezzük, mert a parafa amennyiben a pálinkával, a kioldódó anyagok megszínezhetik.

 

A palackozott pálinkát lehetőleg sötét helyen, szobahőmérsékleten, vagy valamivel szobahőmérséklet alatt tároljuk.

 

 Teendők a pálinkafőzővel - tisztítás - a pálinkafőzőn megjelenő "patina"
folytköv.

Prémium Alembik, DES pálinkfőzők. Minőségi pálinkafőzők 5-100 literig. Árak: 55.000Ft -tól 380000 Ft -ig

 

Elérhetőség +36 30 9159950


Pálinkafőző áruház

Várj mielőtt kilépsz!

Kérd hírlevelünket az Akciókról!

Ha nem, akkor klikk a "Mégsem" gombra!